Hoe maak ik een screenshot?

Toegevoegd door TheShopbuilders op

Soms wil je ergens een screenshot van maken, bijvoorbeeld om op te sturen naar iemand of om op een website te plaatsen. De handeling verschilt per apparaat. In dit artikel bekijken we hoe je een screenshot maakt met Windows, een Mac en een smartphone.

Hoe maak ik een screenshot in Windows?

In Windows is het maken van een screenshot zo eenvoudig als een druk op de knop.

• Druk op de toets Print Screen (Prt Sc) op je toetsenbord.

Windows-Printscreen

• Open het programma Paint.
  • In dit programma kun je het screenshot plakken (met CTRL+V) en vervolgens opslaan op de door jou gewenste locatie.

Hoe maak ik een screenshot met een Mac?

Een Mac heeft niet hetzelfde toetsenbord als een computer met het besturingssysteem Windows; daarom ontbreekt op de Mac de eenvoudige toets ‘Print Screen’ van het toetsenbord. Gelukkig is er wel een andere manier om met behulp van een eenvoudige toetsencombinatie een screenshot te maken met een Mac:

• Zorg ervoor dat het scherm waarvan je een screenshot wilt maken actief is.
  • Druk daarna op de toetsen CMD+SHIFT+3 (tegelijkertijd vasthouden).

Command-Shift-3

• Ga nu naar je bureaublad. Hier zul je een afbeelding vinden van het scherm, waarvan je zojuist een screenshot hebt gemaakt.

Hoe maak ik een screenshot met een smartphone?

Natuurlijk kan het voorkomen dat je met je smartphone ergens een screenshot van wilt maken om dit bijvoorbeeld naar iemand door te sturen. Het is niet moeilijk om een screenshot te maken met een smartphone, echter verschilt de handeling per toestel.

Screenshot maken met een iPhone

• Ga naar het scherm waarvan je een screenshot wilt maken.
  • Druk tegelijkertijd op de home-knop en de aan-/uitknop bovenaan. Houd vast totdat het scherm wit oplicht. Je zult het sluitergeluid van de camera te horen krijgen als je je telefoon niet op stil hebt staan.
  • De schermafbeelding wordt geplaatst in de Camerarol.

Screenshot maken met Android

Het maken van een screenshot met een Android-smartphone verschilt per toestel:

Screenshot maken met HTC en Google-smartphone

• Druk ongeveer drie seconden lang tegelijkertijd op de onderste volumeknop en de powerknop.

Screenshot maken met een Sony-smartphone

• Houd de powerknop lang ingedrukt en selecteer ‘screenshot maken’ in het menu.
  • Met nieuwere Sony-toestellen dienen zowel de powerknop en de volumeknop omlaag te worden ingedrukt, waarna je wacht tot het beeld knippert.

Screenshot maken met een Samsung-smartphone

• Druk tegelijkertijd op de home-knop en power-knop. Houd deze knoppen ongeveer drie seconden vast totdat het beeld knippert.

Screenshot maken met een LG-smartphone

• Houd de home-knop ingedrukt en druk op de powerknop. Voor sommige toestellen is het noodzakelijk om zowel de powerknop als de volumeknop omlaag in te drukken en te wachten totdat het beeld knippert.

Het maken van een screenshot verschilt vaak per smartphone. Hierboven vind je de meest voorkomende methoden om screenshots te maken met een Windows-computer, Mac en smartphone.